Máte doma vegána? Tak ako oslávite Svetový deň vegánstva?

Máte doma vegána? Tak ako oslávite Svetový deň vegánstva?

24. novembra každý rok sa oslavuje Deň vegánstva. Či už sa niekto rozhodne stať vegánom z etických alebo zdravotných dôvodov, je zaujímavé sa s ním porozprávať o tom, ako sa denne stravuje.

Niektorí vegáni to majú v modernej spoločnosti ťažké, lebo živočíšne suroviny sa vedia tajne "prepracovať" aj do jedál, ktoré sa navonok tvária úplne nevinne :)

Bezvaječné donutky dozlatista vypražené na bravčovej masti. Maslo v dusenej zelenine, aby lepšie chutila. Medík namiesto cukru, aby to bolo zdravšie.

Viete, čo vlastne vegáni jedia a čo nejedia?

Každý človek, aj vegán, má určité preferencie, čo sa týka jedla - niečo má radšej a niečo menej. Ale základné pravidlo je jasné. Vegáni jedia len suroviny rastlinného pôvodu. Raw vegáni ich navyše nespracúvajú na viac ako 38 stupňov Celzia. Mnohí vegáni, aj keď nie všetci, kladú dôraz na nutrične bohatú stravu, plnozrnné varianty, zdravo pestované domáce plodiny.

Naopak, nejedia ani žiadne produkty, ktoré produkujú zvieratá a hmyz, vrátane medu. O mliečnych výrobkoch a vajciach nehovoriac, takže na to treba pamätať pri pečení a príprave cestovín.

Vegánsku rastlinnú stravu tvorí:

  • všetka zelenina, ale najmä nutrične bohaté plody ako brokolica, tekvica, kel, kapusta, špenát, paprika, paradajky..., aj škrobovinové plody ako zemiaky, batáty, topinambury atď.
  • strukoviny (fazuľa, hrášok, sója, šošovica, cícer) - obilniny (cestoviny, chlieb, ryža), najlepšie celozrnné, špaldové, ovsené...
  • rôzne orechy a semiačka ako slnečnicové, tekvicové, sezamové, ľanové, mak, ale aj exotické ako chia. Patria sem aj orechové maslá (arašídové, mandľové, kešu...)
  • všetko ovocie, mnohí preferujú chemicky neošetrované a lokálne
  • rastlinné mlieka a syry (sójové, mandľové, ryžové...), sójové "mäso", tempeh, seitan (bielkovinový rezeň z múky)
  • oleje a tuky výlučne rastlinného pôvodu

Upečte najlepšie vegánske muffiny - RECEPT

Našli sme pre vás recept na skvelé vegánske čučoriedkové muffiny - bez vajec, mlieka, a dokonca aj bez bielej múky. Čiže sú nielen 100% vegánske ale ešte aj bezlepkové. A úžasné!

recept na vegánske čučoriedkové muffiny

Suroviny postačia na 24 mini muffinov (lepšie sa prepečú v menšom vydaní)

  • 135 g ovsených vločiek
  • 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • ¼ lyžička sódy bikarbony
  • ¼ lyžička soli 125 g jablkového pyré
  • 65 g trstinového cukru
  • 3 lyžice bio repkového oleja
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžica mletých ľanových semiačok
  • mletá vanilka alebo extrakt (1 lyžička)
  • 100 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)

V mixéri alebo mlynčeku na kávu pomeľte vločky na múku. Primiešajte prášok do pečiva, sódu a soľ. Potom pridajte jablkové pyré, cukor, olej, vodu, ľan a vanilku a vymiešajte dohladka.

Potom opatrne zamiešajte do cesta čucoriedky. Ak používate mrazené, nerozmrazujte ich, len raz rýchlo prepláchnite studenou vodou, aby ste ich zbavili prebytočného ľadu. Čo najrýchlejšie cesto rozdeľte do muffinových formičiek.

Pečte v predhriatej rúre na 180°C (teplovzdušná 160°C) zhruba 25-30 minút, dovtedy, kým z muffinu vytiahnete čisté špáradlo. 10 minút necháte vychladnúť vo forme na mriežke, potom vyklopte.

(zdroj: eatingwell.com)