Miesto, kde aj dnes roztočíte historický pekárenský stroj Sottoriva

Miesto, kde aj dnes roztočíte historický pekárenský stroj Sottoriva

Hoci oficiálny dátum vzniku je neskorší, talianska spoločnosť Sottoriva, ktorá vyrába špičkové stroje pre pekárov, začala písať svoju históriu v roku 1944. Vtedy začali bratia Giuseppe a Claudio Sottorivovci spolupracovať na výrobe "zariadení do domácnosti". Vymyslel to celé pôvodne starší Guiseppe a Claudio sa k nemu neskôr pridal.

Stroje pre pekárov celého sveta – z Vicenzy až do Severnej Karolíny

Formálne bola firma, ako ju poznáme dodnes, založená 14. januára 1955 pod názvom "Sottoriva Giuseppe e Claudio F.lli Fu Matteo". To všetko a oveľa viac sa dozvieme v súkromnom múzeu spoločnosti, ktoré sa nachádza v jej centrále v meste Marano Vicentino. Ak vás to viac zaujíma, toto mestečko sa nachádza v talianskej provincii Vicenza, na polceste od prekrásneho Lago di Garda do Benátok.

Výstavná sieň múzea Sottoriva

Neskôr sa táto spoločnosť preslávila ako popredný svetový výrobca strojov a zariadení na výrobu chleba Costruzioni Meccaniche Sottoriva S.p.A. Okrem rýchleho vývoja na domácom území, kde je tento výrobca prítomný so všetkými škálami strojov, pecí a kompletných zariadení na pekárne, cukrárske a pizzerie, sa postupne výrazne rozšíril vývoz do celého sveta. Dnes má Sottoriva pobočku aj v USA v  meste Charlotte v Severnej Karolíne (od roku 2010). A mnohé z jej strojov dováža na slovenský trh pre slovenských pekárov, cukrárov či pizzérie firma Pekastroj z Nitry.

Za všetkým môžete nájsť ženu – aj za bratmi Sottoriva

V múzeu, ktoré je plné naleštených historických zariadení pre pekárov – s dokonalými krivkami, aké produkoval len dizajn 50. a 60. rokov – sa však dozvedáme aj o kľúčovom ženskom vplyve na rozvoj tejto spoločnosti. Čo nás nesmierne potešilo, lebo aj firmu Pekastroj založila a riadi žena, Daniela Kováčová.

"Hoci to nie je zjavné z názvu spoločnosti, je dôležité pamätať na úlohu, ktorú tu zohrala slečna Santa, sestra Guiseppeho a Claudia Sottorivovcov. Všetci ju poznali skôr ako slečnu Inu, ktorá obetovala spoločnosti celý svoj život a aktívne sa podieľala na jej založení," píše sa na webe múzea Sottoriva.

Žiaľ, v tých časoch sa úloha žien v korporátnom vedení podceňovala a tak sa jej meno nemohlo dostať do názvu firmy a zakladateľských listín. Vieme si však predstaviť, že jej rady pri vývoji prvých strojov boli neoceniteľné, koniec-koncov Talianky sú vychýrené pekárky a manažérky mnohopočetných domácností. cheeky

Príbeh spoločnosti s vplyvom bratov a sestry Sottoriva

Stroje na spracovanie cesta z rokov 1950 stále fungujú!

Hoci stále sídli v Marane Vicentino, dnes je spoločnosť Sottoriva SpA gigantom oproti trpaslíčkovi z jej začiatkov. Viac ako 85 percent produkcie smeruje na vývoz a preto musí neustále modernizovať výrobné kapacity a rozširovať skladové priestory. Tie sa v súčasnosti rozkladajú pod strechou na ploche 11 tisíc a vonku ešte na ploche 23,5 tisíca štvorcových metrov.

Súkromné múzeum spoločnosti Sottoriva bolo založené predovšetkým preto, aby ocenilo výsledky práce a oddanosť ľudí, ktorí sa o tento rozvoj zaslúžili. Expozície sa nachádzajú v dvoch miestnostiach a môžete v nich obdivovať zbierku strojov, ktoré sa vyrábali v prvopočiatkoch spoločnosti.

Zaujímavé je, že všetky vystavené stroje sú dokonale zrenovované a fungujú ešte aj dnes. Múzeum ponúka aj prehľad rozvoja mechanizácie v pekárenskom priemysle.

"Takéto múzeá nemajú všetci veľkí výrobcovia - je to rarita rodinnej firmy Sottoriva, ktorá si veľmi potrpí na tradície," hovorí Daniela Kováčová z firmy Pekastroj. .Je to veľmi pekné a príjemné miesto a všetkým klientom, ktorí s nami prídu do fabriky Sottoriva na návštevu, sa múzeum neuveriteľne páči."

A prečo chodia klienti s Pekastrojom k výrobcom ako je Sottoriva?

"Nuž, nemôžeme mať na ukážku všetky veľké pekárske zariadenia, a preto stroje alebo linky, ktoré nemáme skladom alebo k dispozícii v našom showroome v Nitre, vieme našim klientom predviesť priamo u výrobcu," vysvetľuje D. Kováčová.

"A to často aj robíme –  takmer každý mesiac sa vyberieme s nejakým klientom povedzme do Talianska k špičkovým výrobcom ako Sottoriva či Polin, aby sme spoločne otestujovali linky a stroje pre pekárov či cukrárov priamo tam, s ich vlastnými surovinami a receptúrami."

Je to veľmi osvedčený spôsob, lebo klient tak nikdy nekupuje "mačku vo vreci", čo by bolo pri niekoľkotisícových investíciách nerozumné. Očakáva, že zariadenie mu bude v jeho výrobe dobre slúžiť celé roky a bude robiť presne to, čo vo svojej pekárni alebo cukrárni potrebuje.

Prejdite na celú fotogalériu Múzeum Sottoriva